Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Κις λορέν (quiche lorraine) με μπρόκολο



Κάτι νόστιμο και ντελικάτο ..από την Γαλλία με αγάπη!




Τι χρειαζόμαστε:

για την ζύμη:
  • 2 και 1/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κυβάκια
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •   2  κουτ. σούπας γάλα
για την γέμιση:
  •  3 αυγά
  • 4 φέτες μπέικον
  • 1 κούπα βρασμένα για 10 λεπτά μπουκετάκια μπρόκολου
  • 100 γρ. τυρί Δανίας 
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • μια πρέζα αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο και λίγο μοσχοκάρυδο.
Πως το κάνουμε:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180° C
  2. Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε όλα μας τα υλικά πλην του γάλακτος μέχρι να μοιάζουν με χονδρά ψίχουλα, προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
  3. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την ταρτιέρα, στρώνουμε την ζύμη με το χέρι έτσι ώστε να καλύψει και τα πλάγια της ταρτιέρας, την τρυπάμε παντού και την ψήνουμε για 15-20 λεπτά στον φούρνο.
  4. Σε ένα τηγάνι ψήνουμε το μπέικον (αφού το έχουμε ψιλοκόψει) μόνο του χωρίς βοήθεια από λιπαρή ουσία μέχρι να ξεροψηθεί και το αποσύρουμε σε ένα πιάτο, έπειτα στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο (με την βοήθεια σπορέλαιου η ελαιόλαδου η βουτύρου).
  5. Απλώνουμε στην τάρτα μας το μπέικον και το κρεμμύδι και σκορπίζουμε ομοιόμορφα το μπρόκολο.
  6. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος το αλάτι το πιπέρι το μοσχοκάρυδο και το τυρί και ανακατεύουμε.
  7. Περιχύνουμε το μείγμα μας στην τάρτα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα μας.
Σερβίρουμε αφού έχει κρυώσει, μπορεί να αποτελέσει ένα γεύμα αν την συνοδέψουμε με σαλάτα
                       ( πχ. ρόκα ή iceberg με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών και καρύδια )

  και κατά κύριο λόγο λευκό κρασί, ένα sauvignon blanc είναι μια εξαιρετική επιλογή.

                                          
                                                    Καλή επιτυχία και bon appétit!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου